Oddział dla Dzieci i Młodzieży Biblioteki Publicznej w Mońkach
19-100 Mońki    ul. Białostocka 25;    tel. 85 716 27 43;    e-mail:    biblioteka4dzieci@op.pl


Wiesław Kuc:
"Norweskie fiordy widziane z pokładu statku"


6 września 2012 roku w czytelni Oddziału dla Dzieci i Młodzieży Biblioteki Publicznej w Mońkach odbyło się XI spotkanie z cyklu
"Z apetytem na świat". Gościem spotkania był Wiesław Kuc Starszy Oficer Marynarki Handlowej, który z racji wykonywanego zawodu odwiedził wiele portów na sześciu kontynentach. Do państw, w których przebywał należą: Rosja, Litwa, Łotwa, Finlandia, Szwecja, Norwegia, Dania, Niemcy, Holandia, Belgia, Francja, Hiszpania, Portugalia (Azory, Madera), Włochy, Albania, Grecja, Cypr, Izrael, Wielka Brytania, Irlandia, Egipt, Libia, Algieria, Maroko, Wybrzeże Kości Słoniowej, Nigeria, Ghana, Benin, Kamerun, Kongo, Gabon, Angola, RPA, Komory, Seszele, Malediwy, Indie, Tajlandia, Malezja, Singapur, Indonezja, Chiny, Hong-Kong, Tajwan, Japonia, Filipiny, Korea Południowa i Północna, Australia, Nowa Zelandia, USA, Meksyk, Honduras, Gwatemala, Kolumbia, Ekwador, Peru, Chile.


Spotkanie przebiegało zgodnie z programem:

Podczas spotkania Wiesław Kuc opowiadał o malowniczych norweskich fiordach, które podziwiał z pokładu statku. Równolegle zgromadzona publiczność oglądała zdjęcia przedstawiające niezwykle urokliwe, tajemnicze, zadziwiające i dostojne cuda przyrody, którymi są fiordy.

Na zakończenie słuchacze mieli wiele pytań do bohatera spotkania. Chcieli wiedzieć jak często wypływa w morze, jak długo trwają rejsy, czy nie żałuje tego, że wybrał zawód wymagający wielu wyrzeczeń. Pytania dotyczące warunków i bezpieczeństwa pracy na morzu były przyczynkiem do zrelacjonowania przez Wiesława Kuca katastrofy statku "Skoczów" w 1990 roku, do której doszło w wyniku zderzenia z innym statkiem. Na szczęście całej załodze udało się w porę opuścić statek.

Urozmaiceniem spotkania były szanty towarzyszące morskim opowieściom, wystawka książek o Norwegii i o norweskich fiordach oraz degustacja norweskiego łososia podanego z cytryną na chlebowych krakersach.



Barbara Kuprel
Strona główna