Oddział dla Dzieci i Młodzieży Biblioteki Publicznej w Mońkach
19-100 Mońki    ul. Białostocka 25;    tel. 85 716 27 43;    e-mail:    biblioteka4dzieci@op.pl


Tomasz Pac:
"Wschodnie rubieże historyczne ziem polskich"


17 maja 2012 roku w Oddziale dla Dzieci i Młodzieży Biblioteki Publicznej w Mońkach odbyło się dziewiąte spotkanie z cyklu "Z apetytem na świat". Jego gościem był Tomasz Pac - mieszkaniec Krypna, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Mońkach, współwłaściciel wioski tematycznej Pacowa Chata w Krypnie, z zamiłowania historyk, przewodnik terenowy po woj. podlaskim, wewnętrznie: po Biebrzańskim Parku Narodowym i Twierdzy Osowiec, pilot wycieczek krajowych i zagranicznych, który zwiedził między innymi: Egipt, Danię, Słowację, Niemcy, Ukrainę, Litwę, Łotwę, Estonię, Belgię.

Spotkanie przebiegało zgodnie z programem:

Potrzeba zwiedzania wschodnich rubieży historycznych ziem polskich wynika z połączenia pasji historycznej naszego gościa z jego pasją turystyczną.

Na początku spotkania pan Tomasz zrelacjonował swoje wyprawy na Litwę, którą w ostatnich latach odwiedza systematycznie (raz lub dwa razy w roku). Program każdego z jego wyjazdów do tego kraju przewiduje zwiedzanie wybranego powiatu - poznanie jego historii, kultury i ludzi. Był już w powiatach: Birże, Poniewież, Rosienie, Szyrwinty, Wilno. Nie ukrywa, iż zauroczyły go malownicze krajobrazy Litwy oraz jej (często niszczejące) zabytki, którymi jest zafascynowany. Swoją relację ilustrował zdjęciami z podróży.

Później bohater spotkania opowiedział o swoim pobycie na Ukrainie, gdzie zwiedził Lwów, Chocim i twierdzę w Kamieńcu Podolskim, zwaną dawniej "bramą do Polski" lub "przedmurzem Chrześcijaństwa". Zgromadzona publiczność z dużym zainteresowaniem obejrzała zdjęcia prezentujące zamek obronny malowniczo położony nad rzeką Smotrycz.

Spotkaniu towarzyszyła degustacja smakołyków litewskich takich jak: kwas chlebowy, chleb ajeras birżu, chleb birżu seiminikes, słonina solona, słonina wędzona, suszony dorsz pikantny, herbatniki słonecznikowe, glazurowany serek truskawkowy Oki doki.



Barbara Kuprel
Strona główna