6 marca 2018 roku w Oddziale dla Dzieci i Młodzieży Biblioteki Publicznej w Mońkach odbyły się niekonwencjonalne zajęcia pod nazwą „Etykieta prawdę Ci powie - czyli o tym jak producenci żywności nas oszukują”, które zostały przeprowadzone przez uczennice monieckiego liceum (Natalię Dąbrowską, Martynę Kiszło, Katarzynę Poduch, Patrycję Wroceńską) w ramach przygotowań do wojewódzkich eliminacji Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia, której organizatorem jest Polski Czerwony Krzyż. Ich uczestnikami byli uczniowie klasy III a Szkoły Podstawowej nr 1 w Mońkach.
Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że w sklepach coraz częściej pojawiają się wysoko przetworzone artykuły żywieniowe, które mogą powodować m.in.: nowotwory, zawały serca, choroby nadciśnieniowe, miażdżycę, udar mózgu, alergie, nadpobudliwość. Dlatego też trzeba wiedzieć, że etykieta zawiera cenne informacje o danym produkcie, np. datę przydatności do spożycia, skład, wartości odżywcze, dodatki. Warto też wiedzieć co oznaczają tajemnicze nazwy i symbole zamieszczone na etykietach produktów spożywczych. Na podstawie tych informacji możemy poznać skład oraz wartości odżywcze produktów spożywczych i świadomie wybrać produkty, które pozwolą nam cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem. Licealistki odradzały spożywanie produktów zawierających m.in. duże ilości cukru. Radziły też uważać na MOM (mięso oddzielane mechanicznie). Na zakończenie zajęć przeprowadziły doświadczenie polegające na wykrywaniu skrobi w mące ziemniaczanej oraz w produktach, w których nie powinno jej być. Okazało się, że np. jogurt zawiera skrobię.